CNC Makinelerini Kullanmak İçin Neler Gerekir?
CNC Makinelerini Kullanmak İçin Neler Gerekir?

CNC'nin orjinal açılımı Computer Numerical Control'dür. Bu makine sayesinde üretimdeki kapasiteyi arttırabilir ve insan gücünü geri plana atarak tüm işi makinelere bırakabilirsiniz. Böylece seri üretime geçebilirsiniz. Seri üretimin olmazsa olmazı CNC makineler, tüm şirketlerin vazgeçemediği kodlama makinelerinden birisidir. Gerekli kodlamayı yaparak işinizi kısa sürede halledebiliriniz.

CNC Makineler Neden Önemlidir?

Kodlama usulüyle çalışabilen bu makineler günümüzdeki üretimlerin çoğunu gerçekleştirmektedir. Üretimin ve seri üretimin başlıca kaynaklarından olan bu makineler ireticiler için vazgeçilmeyen bir kaynak. Gerekli G ve M kodlamalarını kısa süre içerisinde yaparak üretime geçebilirsiniz. Bir insanın üreteceği kapasitenin çok üstünde bir hızda üretim sağlayabilmektedir. Operatörün birkaç saat içerisinde imal edebileceği malı CNC makineleri tek başına ve hem de kısa sürede bu işi gerçekleştirmektedir. CNC makinelerin işleyişinden ve ne işe yaradığından kısaca bahsedecek olursak:

  • Bir kişinin yapacağı işi kısa sürede yapabilir
  • Bir operatörün üretebileceği kapasitenin çok üstünde bir hızda ve üretim kapasitesinde üretimi gerçekleştirebilir
  • AutoCad, CadCam gibi bilgisayar kodlama sistemleriyle birlikte kolay bir şekilde güç gerektirmeden gerekli talimatlar yüklenir
  • Kol gücü gerektirmez
  • Birkaç sene içerisinde makine üzerindeki tüm kodlamayı öğrenebilir ve artık daha farklı malların üretimine geçebilirsiniz.

Bahsetmiş olduğumuz özellikler sayesinde hem günümüz teknolojilerine uygun hem de kendinizi geliştireceğiniz ve aynı zamanda üretmiş olduğunuz bolca malzemeyi pazarlayabilmektesiniz. Teknolojinin gelişimi sayesinde de programlama dilleri ve çapı genişliyor bu da zamanla üreteceğiniz ve yapacağınız şeyleri sadece hayal etmenize bakıyor.

CNC Makinelerini Kullanmak İçin Neler Gerekir?

Makineyi kullanmak için öncelikle kodlama bilgisi temeliniz olması gerekmektedir. Tamamen G ve M kodlarının talimatlarıyla çalışan CNC makineleri, yapacağınız işi kısa sürede bitirebilmektedir. Bunun yanı sıra bu makineyi kullanmak için birçok programlama dili bilmeniz gerekmektedir. Bunları sırayalacak olursak:

  • AutoCad
  • CadCam
  • SolidWorks
  • 2DW
  • CNC3D
  • Fanuc

vb. programlar kullanarak kendinizi geliştirebilir ve bu dil sayesinde farklı geliştirmeler sağlayabilirsiniz. Bu dillerin herhangi birisini öğrenseniz bile makineler üzerinde oldukça fazla iş yapabilir ve gerekli çalışmanızı yürütebilirsiniz. Bunun programlama dillerinin yanı sıra teknik resim konusunda da kendinizi geliştirmeli ve mutlaka ama mutlaka hayal gücünüzü açığa çıkartmanız gerekmektedir.

Çünkü bu makinelerle birlikte yapabileceğiniz şeylerin ötesinde bir şeyler tasarlayabilir ve teknolojinin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Kendinizi geliştirdiğiniz takdirde CNC tezgahı olan bir firmada çabucak bir iş sahibi olabilir ve kendi alanınızda yükselme şansınız artar. Kariyer basamaklarını aşmak için temelinizi iyi bir şekilde atmanız gerekmektedir.

Her ne kadar burada nasıl yapıldığını anlatmış olsak da her zaman teorik bilgi pek işinizi görmeyebilir. Teorik bilginin yanı sıra pratik yapmak da oldukça önemlidir. Çünkü bildiklerini uygulamadıktan sonra o işi öğrenmiş sayılmazsınız. İşte siz de bu makineler üzerinde ne kadar uğraşırsanız o derece kodlamalara ve teknolojiye hükmeder dereceye gelirsiniz. Kendinizi bu makineler üzerinde tam gelişiminizi tamamlamanız birkaç yılı aşmayacaktır. Bu süreçte bol bol pratik yaparak makineye tamamen hakim konumda olabilirsiniz.

CNC Kodlamasına Yardımcı Olan CAM/CAD Programları Nasıl Çalışır?

Bu makineler üzerinde kodlamayı yapmak için birden fazla ayrı yardımcı program kullanılabilmektedir. Hal böyle olunca isteyen anladığı en iyi yardımcı programı seçmekte özgürdür. CAD programında genel olarak bahsedecek olursak üretilmek istenen nesnenin veya ürünün 3D çizim programları ile tasarlanması ve teknik olarak çizilmesi işini görür. CAM programı ise CAD programı ile yaptığınız veya çizdiğini tasarımın işleme geçmesi için gerekli olan sistematik yolun G kodlarını çeviren sistemlerden bir tanesidir.