CNC Makinesi Nedir? Nasıl Çalışır?
CNC Makinesi Nedir? Nasıl Çalışır?

CNC Makinesi Nedir? Nasıl Çalışır? CNC Makinesi nedir? Çalışma sistemi nasıldır? CNC'nin açılımı ve terim anlamı nedir? Tüm bu soruların yanıtları ve detaylarını konumuzda bulabiliriniz.

CNC Makine Nedir?

CNC ingilizce açılımıyla Computer Numerical Control açık anlamıyla Bilgisayarın yapmış olduğu sayısal denetim işlemine denmektedir. CNC olarak tabir ettiğimiz makine, tezgah üzerine monte edilmiştir. Bu monte edilen makineler bilgisayarlar vasıtasıyla programlama yapabilir ve gerekli işlemleri gerçekleştirebilir. Bir diğer isim olarak da Torna veyahut CNC Frezee adlarını da kullanabilmektedir. Birçok firmanın ihtiyaç duyduğu ve kodlamalar aracılığıyla işlemlerini kolayca gerçekleştirebildiği bu araç sayesinde, üretimde verimlilik ve işlerde kolaylık sağlanmaktadır. Diğer bir tabiriyle zamandan tasarruf ederek kısa sürede bir insanın yapamadığı işi bitirerek dakikada yüzlerce malzeme üretim sağlayabilme kapasitesine sahiptir.

Makine üzerinde gerekli kodlamayı yapmak için birkaç program bilmeniz gerekmektedir. AutoCad, CadCam, SolidWorks, 2DW, CNC3D, Fanuc gibi programlama dillerinden birisini veya birçoğunu bilmeniz gerekiyor. Bu programları genellikle bilgisayar mühendisliği bölümü okuyanlar derslerinde görmekte ve yabancılık çekmemektedir. Yine sadece iş bununla sınırlı olmayıp işin bir de teknik çizim ve teknik ressamlık kısmı da bu program içerisinde mevcuttur.

CNC Makinelerin Amacı Nedir?

CNC makinelerinin amacı insanın fizik gücünü arka plana atarak bilgisayar sistemleriyle birlikte işlemi gerçekleştirmektir. Genelde üretim tesislerinde ihtiyaç duyulan bu makine seri üretimin önünün açılmasında önemli bir etkendir. Bir insanın günlük olarak yapamayacağı kadar gerekli üretimi kendisinde bulunan kodlar sayesinde otomatik olarak yapmaktadır. Tüm firmaların ve fabrikaların en çok ihtiyaç duyduğu makinelerin başında gelmektedir. Hem üretimin artışı hem de zamandan tasarruf sağlamak için gayet ideal bir makinedir. Diğer amaçlarını ve özelliklerini belirtecek olursak şöyle sıralayabiliriz;

CNC Makinelerin Amaçları ve Özellikleri

  • Talaş kaldırma işlemi yapmak için uygun bir makinedir
  • Seri imalatın vazgeçilmezidir • Bir insanın üreteceği mal miktarının kat kat daha fazlasını üretebilir
  • Tezgah üzerine monte edilerek ve gerekli programlamalar yapılarak kolayca her işe entegre edilebilir ve kullanılabilir
  • Dakikalar içerisinde onlarca veyahut yüzlerce malın üretimini bu makinelerle ile gerekli kodlamayı yaparak sağlayabilirisiniz.

CNC Makineleri Nasıl Çalışır?

Sistemsel olarak üretim konusundaki hemen hemen her iş için kodlanabilir ve programlanabilir yapısıyla, gerekli üretimi kolayca sağlamak için G kodlarını kullanmaktadır. G kodlarının yardımıyla birlikte hangi hareketin ne şekilde, ne kadarlık bir hızda ve hangi yöne doğru hareket etmesini programlayabilirsiniz. Yazdığınız bu kodlar kullanıcı arayüzü sistemi olan bilgisayar terimi olarak tabir edebileceğimiz ''NC'' ünitesine iletilmeli ve kullanıcı tarafından girilmelidir. CNC Programlamasında kullanılacak G kodları asıl olarak hareketlerin niteliği ve yönünü belirlerken, diğer unsurlar için de (Mil döndürme vb.) M kodu kullanılır. CNC Makinelerinin çalışma sistemini basit bir örnekle anlatmak gerekirse şöyle özetleyebiliriz:

  • Örneğin bir yeri oymak veya delmek istiyoruz. Öncelikle delinecek olan kısmı CNC makinesine bağlamanız gerekmektedir.
  • Daha sonra bağladığınız kısmın ne şekilde olduğunu, hangi yönde olduğunu ve ne kadar hızda olduğunu G kodları ile aktarmalısınız.
  • Sonraki işlemde ise bu delme kısmı için kullanılacak malzemelerin listesi ve kullanım miktarı için M kodunu girerek çalıştırmalısınız
  • Son olarak da işlem bittikten sonra programı kapatmanız gerekmektedir.

Yukarıda verdiğimiz örnek ile birlikte sistemin G ve M kodlarıyla nasıl çalıştığını basit bir şekilde anlatmaya çalıştık. Bilgisayar kodlaması şeklinde çalışan CNC makineleri her iş için farklı kodlar kullanmaktadır. Makinenin kullanımına ve yapacağınız işe göre kodlamanın zorluğu değişiklik göstermektedir.