Alüminyum ve Plastik Enjeksiyon Kalıp
Alüminyum ve Plastik Enjeksiyon Kalıp

Kalıp imalatı olarak bilinen üretim süreci, kalıp veya matris olarak bilinen sert bir forma karşı oluşturulan esnek malzemeyi kullanarak çeşitli parçalar üretir. Kalıp boşluğunu dolduran cam, amorf metaller, plastikler, fiberglas reçine veya kauçuk gibi hammaddelerle kalıpların kendileri çelik, alüminyum ve hatta ahşap gibi malzemelerden yapılabilir.

Alüminyum alaşımları çok yönlü, uygun maliyetli ve yaygın olarak kullanılan bir kalıp yapım malzemesidir. Anıl Makina olarak alüminyum enjeksiyon ve plastik enjeksiyon kalıp imalatı konusunda tecrübemiz ve deneyimli kadromuzla ihtiyacınız olan kalıpları büyük bir titizlikle üretiyoruz.

Kalıp Yapımında Alüminyum Alaşımları

Kalıp üretimi için etkili olan çeşitli alüminyum alaşımlı plakalar üretime göre seçilmelidir. Kalıp uygulamanız için doğru alüminyum alaşımına karar verirken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında parçanın geometrisi, kullanılan reçine türü, döngü süresi, miktarı ve bitmiş ürünün dayanıklılığı yer alır. Kalıpların oluşturulmasında kullanılan popüler alaşımlar şunları içerir:

  • 7075-T651 plaka alüminyum alaşımı mükemmel güç sağlar
  • 7050 alüminyum alaşımı, üretim üfleme kalıpları, yapısal köpük kalıpları ve enjeksiyon kalıpları için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kalıpların kalınlığı 8 inç veya daha az ile sınırlıdır.
  • 6061-T651 plaka alüminyum alaşımı, büyük şişirme kalıplarında, sıkıştırma kalıplarında ve düşük hacimli enjeksiyon kalıplarında kullanılır.
  • 6013 alüminyum alaşımı, iyi bir işlenebilirlik ve sertlik seviyesi ile üstün güç, korozyon direnci ve kaynaklanabilirlik sağlar. Birkaç yüz ile birkaç bin arasında değişen sayıda seri üretim yapabileceğine güvenilebilir.
  • 2024 alüminyum alaşımı, üfleme veya yapısal köpük kalıplama için kullanılır ve kısa üretim çalışmaları için güvenilirdir.
  • M-1 kalıp plakası, özellikle plastik ve kalıplama endüstrileri için tasarlanmış ve geliştirilmiş bir alüminyum kalıp plakasıdır. Özellikle büyüyen yüksek sıcaklıklı plastik ve kalıp endüstrileri için oluşturulmuş olağanüstü yoğun, boyutsal olarak kararlı, yüksek mukavemetli bir alüminyum levhadır. M-1, işlenebilirlik avantajları ile üretim maliyetlerini düşürür.
  • MAX 5 alüminyum kalıp plakası, daha büyük kauçuk ve plastik kalıp uygulamaları için harika bir seçenektir.

Kalıplamada Tasarım

Plastik kalıp imalatı ile plastik parçaların tasarlanması, birçok faktörü içeren karmaşık bir görevdir. "Parça nasıl kullanılacak?" "Montajdaki diğer parçalara nasıl uyuyor?" "Kullanımda ne tür yüklerle karşılaşacak?" İşlevsel ve yapısal sorunlara ek olarak, işleme sorunları enjeksiyonla kalıplanmış bir plastik parçanın tasarımında büyük bir rol oynar. Parçayı oluşturmak için erimiş plastiğin boşluğa nasıl girdiği, doldurduğu ve soğuduğu, büyük ölçüde o parçanın alması gereken formu yönlendirir.

Enjeksiyonla kalıplanmış parça tasarımının bazı temel kurallarına uyulması, imalatı ve montajı daha kolay olmasının yanı sıra, tipik olarak hizmette çok daha güçlü olacak bir parça ile sonuçlanacaktır. Bir parçayı temel gruplara ayırmak, kalıplama sorunlarını en aza indirirken parçanızı mantıklı bir şekilde oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Bir parça geliştirilirken, parçanın nasıl kalıplandığını ve stresi en aza indirmek için ne yapabileceğinizi daima aklınızda bulundurun.

Standart CNC İşleme ile Kalıp Yapımı

Geleneksel biçimiyle standart işleme, torna tezgahlarının, freze makinelerinin ve matkap preslerinin manuel kullanımını gerektirir. İleri teknoloji ile CNC işleme, standart işleme yöntemlerini kullanırken, daha karmaşık ve doğru kalıplar oluşturmanın baskın yolu haline geldi.

Modern CNC sistemlerinde, kalıp tasarımı ve üretim süreçlerinin her ikisi de son derece otomatiktir. Kalıbın mekanik boyutları, bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı kullanılarak tanımlanır ve daha sonra bilgisayar destekli üretim (CAM) yazılımı ile üretim talimatlarına dönüştürülür. "Son işlemci" yazılımı daha sonra bu talimatları kalıbın oluşturulmasında kullanılan her makine için gerekli olan özel komutlara dönüştürür. Elde edilen komutlar daha sonra CNC makinesine yüklenir ve imalat başlamış olur.